top of page
Search

Štirje NOVI STILI piva!

Združenje pivovarjev (t.i. Brewers Association - BA v nadaljevanju) je neprofitna organizacija posvečena promociji in zaščiti malih neodvisnih craft pivovarn. Februarja je izdala vodič imenovan Beer Style Guidelines za leto 2021. Vodič o stilih piva dopolnijo in izdajo vsako leto. Namenjen je tako pivovarjem, sodnikom piva kot tudi organizatorjem pivovarskih tekmovanj.


Letos so potrdili kar štiri nove stile piva:

  1. Kentucky Common

  2. novozelandski Pale Ale

  3. novozelandska IPA

  4. Belgijski Session Ale



KENTUCKY COMMON

Včasih ga boste našli tudi pod imenom "Common" ali "Dark Cream Ale". BJCP (Beer Judge Certification Program Style Commite) ga uvršča med zgodovinska piva. Gre namreč za avtohtoni ameriški stil piva, ki prvotno izvira iz Louisville, Kentucky.


Značilnosti:

Barva: 11 – 20 SRM

Grenkoba: 15 – 30 IBU

Original Gravity: 1.044 – 1.055 OG

Final Gravity: 1.010 – 1.018 FG

ABV: 4.0 – 5.5%


Barva: Pivo je lahko od jantarno oranžne do svetlo rjave barve. Glava je lahko bele, sivo-bele do bež barve. Pena ni dolgo obstojna. Pivo je bistro, lahko se pojavijo nežne meglice.


Aroma: V sladnih aromah prevladujejo nežne note toasta, karamele, kruha in piškota, v ozadju je prisotna rahla koruzna sladkoba. Sicer prevladujejo sladne arome, vendar tudi hmeljnih ne gre zanemariti. Pri hmeljnih aromah prevladujejo pikantne in cvetne značilnosti. Pivo ima čist, fermentacijski značaj z odtenki rahlih jagodičastih estrov.


Okus: V okusu zaznate visoko karbonizacijo in srednje do zmerno lahko telo, ki pivu daje mehak občutek v ustih in kremasto strukturo. Hrbtenica je srednje sladka. Zmerna do nizka grenkoba je mehka in lepo uravnava slad, hkrati pa pustiti, da se okus preveša na stran sladu. Možna je lahka sadnost. V priokusu ni zaznati hude grenkobe. Kentucky Common vsebuje malo alkohola, a visoko vsebnost karbonacije, zato se odlično prileže lahki, začinjeni hrani. Dobro se obnese s hamburgerji, svinjino in jagnjetino z žara, kjer se njegovi lahki biserno-piškotni okusi kar stopijo. Enako velja za začinjene jedi, kot so mehiški pekoči burritosi ali azijski curry. Dobro se prileže tudi svežim pomladnim solatam z orehi, sendviču s piščancem ali šunko, postrvi na žaru, ter drugim lahkim ribjim jedem.


Predlog za serviranje: Za najboljšo predstavitev je treba Kentucky Common postreči pri približno 7-10 stopinjah Celzija v vrčku ali kozarcu za Pilsnerje.


Ste ga že poskusili?


106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page